Friday, April 26th, 2024

Miód z pyłkiem i propolisem jak stosować

Miód z pyłkiem i propolisem jak stosować – taki miód cieszy się ogromną popularnością w sezonie jesienno-zimowym, gdyż dzięki swoim właściwościom pomaga wzmacniać odporność. Niemniej jednak powinniśmy go spożywać regularnie, tak aby móc cieszyć się efektami przez cały rok. Jak używać miodu z pyłkiem i propolisem na co dzień?

Właściwości miodu z pyłkiem i propolisem

Na początek wyjaśnijmy, dlaczego miód z pyłkiem i propolisem jest tak wartościowy? Otóż produkt ten zawiera, poza tradycyjnym miodem, również inne składniki pochodzenia pszczelego, jakimi są pyłek i propolis. Sam pyłek zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników, w tym witaminy, sole mineralne i substancje aktywne biologicznie. Dzięki niemu miód stanowi istny zastrzyk energii i substancji odżywczych. Tymczasem propolis wykorzystywany jest na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, doskonale radząc sobie z bakteriami, wirusami czy innymi patogenami. Propolis pomaga walczyć z paciorkowcami, które bardzo często powodują zapalenie gardła oraz górnych dróg oddechowych. Ponadto okazuje się pomocny w chorobach pochodzenia grzybiczego, także związanych z układem pokarmowym. Miód z pyłkiem i propolisem powinny przyjmować osoby, które chciałyby podnieść swoją odporność. Warto podawać go także najmłodszym, i to nie tylko w sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę. Jednocześnie może pomóc w leczeniu zapalenia zatok, gardła czy górnych dróg oddechowych. Spożywając go regularnie, uzupełniamy naszą dietę w cenne witaminy, w tym w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. 

Jak przyjmować miód z pyłkiem i propolisem?

Miód z pyłkiem i propolisem jak stosować
Miód z pyłkiem i propolisem jak stosować

Miód z pyłkiem i propolisem możemy stosować na różne sposoby, w zależności od naszych preferencji. Jednocześnie musimy zdać sobie sprawę z tego, że w wysokim temperaturach traci on swoje właściwości. Oznacza to, że nie dodajemy go do gorącej herbaty czy świeżo przegotowanej wody. Eksperci radzą, aby miód dodawać do napojów dopiero wtedy, gdy ciecz osiągnie temperaturę 40 stopni. Dzięki temu mamy pewność, że miód zachowa wszelkie swoje właściwości prozdrowotne.

Miodem z pyłkiem i propolisem możemy więc posłodzić herbatę, a niektórzy wykorzystują go nawet do słodzenia kawy czy gorzkiego kakao. Mikstura zdrowia, jaką przygotujemy z jego pomocą, składa się z przegotowanej wody, łyżeczki miodu oraz kilku kropel soku z cytryny. Wypijamy ją regularnie, najlepiej każdego dnia po przebudzeniu. Po kilku tygodniach powinniśmy zauważyć poprawę pracy układu odpornościowego. Miód z pyłkiem i propolisem możemy również stosować na zimno, na przykład smarując nim pieczywo, dodając go jogurtu czy musli. Miejmy na uwadze, że niskie temperatury nie będą mu szkodziły. Problemem jest jednak fakt, iż po pewnym czasie przechowywania miód rozdziela się na warstwę płynną oraz skrystalizowaną. Nie wpływa to na jego właściwości, jednak może okazać się kłopotliwe na przykład w kontekście smarowania pieczywa. 

Regularność kluczem do sukcesu

Większość z nas chętnie sięga po miód dopiero wtedy, gdy czujemy, że złapaliśmy infekcję. Rzeczywiście, miód lipowy czy gryczany może pomóc nam poradzić sobie z pierwszymi jej objawami, jednak w kontekście miodu z pyłkiem i propolisem ważna jest regularność przyjmowania. Oczywiście, spożywanie go w czasie przeziębienia jest jak najbardziej wskazane, lecz w przypadku, gdy zależy nam na budowaniu odporności, powinniśmy sięgać po niego przez cały rok. Bez względu na to, czy na oknem robi się chłodniej, czy też panują wysokie temperatury, łyżeczka miodu z pyłkiem i propolisem każdego dnia pomoże nam budować silną odporność na jesień i zimę. Jeśli do tej pory nie spożywaliśmy tego rodzaju miodu, to nic straconego, jednak nie czekajmy na pierwsze objawy infekcji – sięgnijmy po niego już dziś. Pamiętajmy, że miód z pyłkiem i propolisem możemy podawać także małym dzieciom. W ich przypadku przyjmowanie słodkiego produktu zwykle nie jest specjalnie problematyczne, jednak niektóre maluchy najchętniej sięgają po niego prosto ze słoiczka. Rzeczywiście, jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku, jeśli łyżeczka miodu dziennie zastąpi im słodycze.

Zobacz więcej o miodach:

Wypieki i desery z miodem z pyłkiem i propolisem – czy to dobre rozwiązanie?

Coraz chętniej miód z pyłkiem i propolisem dodajemy nie tylko do napojów, lecz również do deserów oraz ciast. Zastępuje on cukier, jednak czy w tej formie zachowa swoje właściwości prozdrowotne? Jeśli miód z pyłkiem i propolisem dodamy do zimnego deseru, na przykład do lodów czy jogurtu z musli, to zachowa on wszelkie swoje właściwości. Problematyczne okazuje się natomiast słodzenie ciast pieczonych miodem. Jak wiemy, w wysokich temperaturach traci on swoje właściwości, zatem słynne miodowniki niekoniecznie dostarczą nam cennych witamin i minerałów, choć oczywiście mogą smakować obłędnie. Jeśli więc dodajemy miód tylko ze względu na to, że chcemy wybrać zdrowszą opcję, to lepiej pozostać przy tradycyjnym cukrze. Miód zmieni do prawda smak ciasta, jednak nie sprawi, że będzie ono bardziej wartościowe, chyba że przygotowujemy je na zimno.